miercuri, 14 iulie 2010

Primii dintisori ai lui bebe, cum ii ingrijesti?

Primii dintisori ai unui copil, numiti dinti de lapte, sunt la fel de importanti ca si dintii permanenti ai unui adult.

Odiseea dintisorilor incepe in burtica. Inca din perioada de sarcina, in gurita bebelusului tau se dezvolta mugurasi de dinti care vor ajunge mai tarziu dinti de lapte. Totusi, doar un copil din doua mii se naste cu dintii deja iesiti.

Dintii de lapte isi fac aparitia de obicei in jurul varstei de 6 luni si ajuta bebelusii sa mestece si sa vorbeasca. Tot ei sunt cei care suplinesc functiile dintilor permanenti care se dezvolta in tot acest timp sub gingii. Primii dinti care ies sunt de obicei cei patru din fata, doi de sus si doi de jos.

Daca bebelusul tau se dezvolta mai repede decat ceilalti, ai putea observa primul dintisor (de obicei unul dintre cei doi dinti din fata - jos) chiar de la trei luni. Pe de alta parte, daca dezvoltarea dintisorilor lui este mai intarziata, primul dinte poate aparea abia la un an sau chiar mai tarziu. Daca pana la un an nu vezi nici un dintisor, anunta medicul la consultul de la 12 luni. Nu uita ca bebelusii nascuti prematur ar putea avea ceva intarzieri de crestere a dintilor.

Maselele sunt ultimii dinti care apar si cei mai durerosi, fiind mai mari. Al doilea set de masele, pozitionat in partea cea mai din spate a gurii, sus si jos, incepe sa apara de obicei dupa ce-a de-a doua aniversare a copilului.

img/director_img/wipes_piwder.jpgMajoritatea copiilor au un set complet de 20 de dintisori de lapte pana la trei ani. Cand copilul ajunge la sase ani, dintii de lapte incep sa cada. Cam in acelasi timp, copiilor incep sa le creasca cei 32 de dinti permanenti.

Simptome si solutii

In timp ce unii copii nu au nici un pic de suferit atunci cand li se dezvolta dintii, altii sunt foarte afectati si intampina o experienta care le creeaza discomfort. Iata cateva semne care te vor ajuta sa-ti dai seama cand urmeaza ca bebelusului tau sa-i iasa un dintisor:

dot Salivatia excesiva (care poate duce la iritatii ale pielii de pe fata);
dot Inflamarea gingiilor si cresterea sensibilitatii acestora;
dot Starea de iritare si nervozitate a bebelusului;
dot Instinctul de a musca sau de a rontai diferite obiecte;
dot Refuzarea alimentatiei;
dot Probleme cu somnul.

Regula de baza este aceea ca daca bebelusul tau are aceste simptome sa nu arunci imediat vina asupra cresterii dintilor. Consulta-ti medicul pentru a te asigura ca nu exista alte probleme de sanatate.

Daca bebelusul tau are aceste simptome sau o parte dintre ele, ii poti usura suferinta:

dot Ofera-i ceva de mestecat sau de ros, cum sunt jucariile speciale pentru momentul cresterii dintilor sau un prosopel umed racit in frigider. Este posibil ca alimentele reci sa-i faca bine: compotul de mere sau iaurtul.
dot Masarea gingiilor: dupa ce te speli pe maini, cu degetul, freaca-i gingiile apasat, dar cu grija.
dot Daca nimic din acestea nu ajuta, medicul iti poate prescrie un medicament care sa diminueze durerea si inflamatia.
dot Gelurile speciale pentru masajul gingiilor pot fi de ajutor, dar tot medicul este cel care trebuie sa-si dea acordul pentru folosirea lor.

Ingrijire si curatare

Incepe sa cureti dintii bebelusului tau inca de cand apare primul dintre ei. In primul an nu va fi neaparat necesar sa-i perii, dar ar trebui sa cureti atat dintii, cat si gingiile cu un tifon sau un prosopel umed.

img/director_img/joaca_mami_bebe.jpgNu lasa niciodata copilul sa doarma cu biberonul in gurita, decat daca este cu apa. Zaharul din laptele praf sau din laptele matern poate duce la ceea ce se numeste carie de biberon. Un mod eficient de a evita aceasta situatie este aceea de a face trecerea bebelusului de la biberon la cana in jurul varstei de un an, cand miscarile sale incep sa se coordoneze mai bine si poate tine cana.

Daca vrei sa folosesti pasta de dinti inainte ca bebelusul tau sa implineasca doi ani, consulta mai intai medicul stomatolog sau pediatru. Ai grija ca bebelusul tau mai mic de doi ani sa nu foloseasca mai multa pasta de dinti decat un bob de mazare si sa nu o inghita. Copiii trebuie sa invete sa scuipe pasta de dinti si sa clateasca bine gura cu apa dupa periere.

Majoritatea copiilor vor invata sa se spele singuri pe dinti pana in jurul varstei de 6-7 ani.

De asemenea, parintii ar trebui sa foloseasca produse de curatare a zonelor dintre dinti, pentru copii. Acestea ajuta la indepartarea placii in locurile unde o periuta de dinti nu ajunge. Perie dintii copilului tau de doua ori pe zi daca stomatologul nu iti recomanda altfel.

Nu uita sa schimbi periuta bebelusului cel putin o data la trei luni si chiar mai des daca ti se pare ca s-a uzat.

Vizita la stomatolog

Specialistii recomanda consultul stomatologic al micutilor imediat dupa aparitia primului dintisor, dar nu mai tarziu de implinirea unui an. Pe langa faptul ca evalueaza starea de sanatate a dintilor micutului, medicul iti va putea arata cum trebuie sa ingrijesti dintii bebelusului.

Spor la rontait!



http://babyorajel.blogspot.com/2009/10/baby-orajel.html
Baby Orajel Baby Orajel este un gel ce calmează durerile provocate de apariţia primilor dinţişori ale bebeluşilor. Nu conţine alcool (conţine doar un calmant benzocaină naturală) şi se aplică pe gingia dureroasă!
o căutare pe net despre dentinox, calgel, glicerina boraxata si alte minuni de calmare a gingiilor, cât se poate de toxice pentru organismul copilaşului tău. Încearcaţi mai bine chamomilla (granule homeopate sau siropel) sau osanit dacă vă poate trimite cineva din afară.
Preţ 75 lei
Telefon 0745369612



Nu uitati să participaţi la "Concursurile BabyOrajel"! Puteţi câştiga 2 pachete de Baby Orajel TwinPack!




Etichete: dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelusi, aparitia dintisorilor, creme de dinti, medicament de dinti, calmare durere, dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelusi, aparitia dintisorilor, creme de dinti, medicament de dinti, calmare durere, dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu