duminică, 18 octombrie 2009

Durerile de dinti ale copiilor, cosmarul parintilor

De fiecare data cand zambim,vorbim sau mancam, ne dam seama cat de important este sa avem dinti frumosi si sanatosi. Asa cum „ziua buna se cunoaste de dimineata”, si dantura sanatoasa se dezvolta inca din primii ani de viata ai micutului, sub atenta supraveghere a parintilor, dar si a medicului dentist.

Cu cat parintii vor fi mai interesati de ingrijirea dintilor si a gurii copilului lor, cu atat acesta va fi mai ferit de problemele neplacute pe care cu totii le cunoastem si de care ne temem. Cariile, afectarea gingiilor, dintii pozitionati incorect pe arcade pot fi evitate, iar copilul poate fi scutit de experienta durerii dentare. In plus, datorita impactului pe care fizionomia o are in viata sociala, gura si dintii devin si mai importanti.

http://babyorajel.blogspot.com/2009/10/baby-orajel.html
Baby Orajel Baby Orajel este un gel ce calmează durerile provocate de apariţia primilor dinţişori ale bebeluşilor. Nu conţine alcool (conţine doar un calmant benzocaină naturală) şi se aplică pe gingia dureroasă! Se poate folosi şi de către adulţi cu efect garantat!
o căutare pe net despre dentinox, calgel, glicerina boraxata si alte minuni de calmare a gingiilor, cât se poate de toxice pentru organismul copilaşului tău. Încearcaţi mai bine chamomilla (granule homeopate sau siropel) sau osanit dacă vă poate trimite cineva din afară.
Preţ 75 lei
Telefon 0745369612


Preventia cariilor, inceputa din primul an de viata
Preocuparea pentru ingrijirea dintilor si a gurii copilului trebuie sa apara foarte devreme. Chiar din primele luni de viata.

Chiar inainte de aparitia primului dinte, mama trebuie sa curete gingiile si gura bebelusului cu comprese sterile inmuiate in apa calduta sau cu o solutie de nistatin, ce impiedica formarea micozelor (ciuperci) ale mucoasei bucale, favorizate de ingestia de lapte.

Odata cu aparitia primilor dinti, igiena bucala va trebui facuta cu seriozitate, respectand aceleasi reguli care se impun si copiilor mai mari sau adultilor. In jurul varstei de 6-8 luni sau atunci cand apar primii dinti, acestia trebuie curatati dupa fiecare masa, chiar daca aceasta a constat doar din lapte natural. Cu un tifon bine imbibat cu apa curata, mama ii va sterge cu grija pe ambele suprafete.

La varsta de 1 an, copilul trebuie sa fie obisnuit pe deplin cu ritualul spalatului pe dinti dupa micul dejun si inainte de culcare sau cu clatirea lor ori de cate ori este nevoie. La aparitia molarilor, locul tifonului il va lua o periuta moale de dinti.

La varsta de doi-trei ani se va introduce pasta de dinti. Pentru a evita inghitirea ei, primele lectii vor fi oferite de catre parinti sau un alt membru al familiei. Acesta, stand in spatele copilului, cu o mana ii va sustine barbia, iar cu cealalta il va invata sa se spele pe dinti facand miscari rotative si in directia dinspre gingie spre marginea dintilor. Pasta si periuta trebuie sa fie adaptate varstei si preferintei copilului. Periajul dintilor dupa fiecare masa principala trebuie sa devina o a doua natura a copilului, spun stomatologii. Dar pentru ca periajul poate fi perceput ca un lucru neplacut, sta in puterea parintilor sa il motiveze pe copil.

Copilul invata prin imitatie si de aceea este bine sa il lasati cat mai des sa va vada spalandu-va pe dinti. Foarte important este ca micutul sa fie invatat de mic cum se face periajul corect, ca acesta trebuie sa dureze cel putin trei minute.
De asemenea, medicul dentist ii sfatuieste pe parinti sa nu ii fereasca pe copii de alimentele dure. Acestea intaresc masticatia si auto-curata dintii. Coaja de paine, merele intregi, cu coaja, pot fi folosite cu succes pentru un astfel de exercitiu de intarire a dintilor, si, in plus, sunt si bogate in vitamine.

O vizita la dentist, o data la sase luni
Medicii sustin ca in ultima vreme educatia sanitara a copiilor in privinta ingrijirii danturii este lasata la voia intamplarii.

“Cu ani in urma faceam educatia sanitara in gradinite. Ma chemau la sedintele cu parintii si le raspundeam la toate intrebarile, ii invatam cum sa previna aparitia cariilor. Parintii ar trebui sa se uite in gura copiilor si sa observe fiecare modificare la dinti. La stomatolog ar trebui sa vina prima data cu copilul chiar inainte de varsta de doi ani. Si, o data la sase luni, ar trebui sa vina la cabinetul dentar pentru o consultatie. Pentru ca instalarea cariei la copii aduce o mare problema. Iar tot mai multi copii fac carie de timpuriu, chiar daca acum li se cumpara copiilor pasta de dinti de pe la doi, trei ani, ceea ce, in urma cu mai multi ani, nu exista. Igiena orala are un rol foarte important, dar trebuie luati in calcul si alti factori. Structura dintelui cu care se naste copilul conteaza foarte mult. Zestrea ereditara este, poate, pe primul loc. Daca parintii au avut dinti buni, si copiii vor avea o structura mai buna a dintilor. Obiceiurile alimentare sunt la fel de importante in sanatatea danturii. Copiilor din ziua de astazi li se dau foarte multe dulciuri”

Dupa fiecare aliment dulce consumat, copilul ar trebui sa se spele pe dinti. Dulciurile sunt greu de inlaturat, insa trebuie incercata limitarea lor sau inlocuirea cu alte produse. Parintii sunt sfatuiti sa evite a cumpara copiilor bomboanele si dulciurile cu topire indelungata sau cele care adera la dinti.

Atentie la schimbarea danturii de lapte
Dupa cum se stie, omul are doua generatii de dinti. Primii, dintii temporari, apar in jurul varstei de sase luni si raman pe arcada aproximativ 10-11 ani. Sunt 20 de dintisori mici, incisivi, canini si molari (sau maselutele de lapte).

Dintii permanenti incep sa erupa in jurul varstei de sase ani, in spatele celor temporari. Mai grabite sunt maselele definitive, numite sugestiv “molarii de sase ani”. De cele mai multe ori, parintii ii considera dintii de lapte si, neacordandu-le atentia cuvenita, acestia se cariaza, uneori imediat dupa aparitia pe arcada, afectand ocluzia (felul in care copilul musca).

Asadar, prima masea definitiva erupe in jurul varstei de sase ani, fiind urmata indeaproape de incisivi (dintii din fata), premolari si canini. La 12 ani, copilul a schimbat deja toti dintii, iar maseaua de minte apare ultima, in jurul varstei de 20 de ani sau chiar mai tarziu. Stomatologii afirma ca unii parinti fac greseala de a ignora tratarea unui dinte de lapte cariat, mizand pe faptul ca dupa caderea lui va creste unul sanatos, lucru absolut gresit. Doar un dinte de lapte perfect sanatos poate oferi un teren de crestere favorabila pentru dintele matur. Caderea dintilor de lapte este un motiv de a face o vizita cu copilul la stomatolog.

Unii parinti vin cu copiii la opt, noua ani si spun ca molarii nu le-au crescut. Constatam uneori ca molarii, aparuti la sase ani, sunt deja cariati. Nu stiu ca molarii la sase ani cresc in spatele firului de dinti de lapte, in cadranele corespunzatoare. Daca ar veni din timp la dentist, nu s-ar ajunge la astfel de probleme.

Fluorizarea dintilor
Daca in urma cu mai multi ani, pentru intarirea dintilor copiilor se faceau fluorizari in scoli, acum medicii sustin ca s-a renuntat la aceste tratamente tocmai pentru ca nu se stie cat fluor ia copilul din apa, din alimente, din paste de dinti. „Fluorizarea ar fi acum o practica cu doua taisuri. Acum se fluorizeaza painea, se fluorizeaza apa si daca am veni si noi cu fluor s-ar putea ajunge la un exces in organism. Inainte, de la Iasi, se facea un studiu, se luau probe de apa si ni se comunica cat fluor era in apa. Stiam astfel cu cat puteam interveni in fluorizari”, mentioneaza medicul dentist.

Sigilarea dintilor, o metoda sigura de evitare a cariilor
Trebuie stiut ca exista o cale sigura de a preveni aparitia cariilor la copii. Acestia sunt cei mai vulnerabili in fata cariilor, de aceea s-a creat, special pentru ei, o metoda eficace si nedureroasa in prevenirea cariilor. Este sigilatul dintelui. „Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare. Pe fata ocluzata (cu care mestecam) a dintilor laterali, exista un relief alcatuit din niste proeminente, delimitate de mici gropite. Fetele ocluzate sunt cele mai vulnerabile la cariile dentare. Bacteriile orale si resturile alimentare se pot fixa la acest nivel, determinand instalarea cariilor. Fetele vulnerabile se acopera cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare”, precizeaza medicul Carmen Holonca. Sigilarea se face atat la dintii temporari, cat si la cei definitivi. Se sigileaza doar dintii care nu prezinta carii dentare. Procedeele conventionale de curatare sau spalatul dintilor sunt practic ineficiente in indepartarea tuturor resturilor de la nivelul dintilor posteriori. Sigilarea acestor zone este cea mai eficienta masura de prevenire a cariilor. Este o procedura nedureroasa. O sigilare efectuata corect dureaza cativa ani, cu conditia ca pacientul sa revina la control o data la sase luni.

De ce nu este indicata extractia dintilor de lapte
In cazul instalarii cariilor pe dintii de lapte, extractia nu este indicata, decat in anumite situatii. Dintii temporari indeplinesc roluri importante atat in alimentatia copilului, cat si in procesul de dezvoltare armonioasa a aparatului dentomaxilar. Mentinerea pe arcade a dintilor temporari pana la inlocuirea cu dinti permanenti se impune pentru ca extractia precoce poate produce unele tulburari de dezvoltare, care se rasfrang asupra structurilor dentare sau maxilare ale adultului de mai tarziu. O buna parte a disarmoniilor dentomaxilare au ca si cauza extractia precoce a dintilor temporari. Se impune deci o grija deosebita in conservarea dintilor temporari, cu atat mai mult cu cat rezistenta lor la carie este mai scazuta, iar copiii se lasa mai greu convinsi de necesitatea unui tratament dentar de lunga durata.

Cateva lucruri care trebuie cunoscute:
- Se recomanda alternarea pastelor de dinti folosite (actiune antibacteriana, dezinfectanta mai eficienta) si schimbarea periutei de dinti la 2 luni;
- Nu se uda periuta de dinti inainte sau dupa aplicarea pastei de dinti;
- Se spala fiecare regiune dentara insistent, cu miscari dinspre arcada spre dinte; in total, spalarea dintilor trebuie sa dureze 3 minute;
- Clatirea gurii se face energic, de 5-6 ori, pentru a clati, dar si a ajuta curatarea, in mod mecanic (efectul jetului de apa);
- Utilizarea scobitorilor este daunatoare, pentru curatarea dintilor dupa mese se recomanda ata dentara;
- Alimentatia este foarte importanta: la sugar - renuntarea cat mai devreme la biberon, la copilul mai mare - alimentatie bogata in fructe, legume crude si cat mai putine dulciuri si fainoase;
- Pentru sanatatea gingiilor - cure de vitamina C;
- Respectarea schemelor de calciu, recomandate de medicul pediatru.





Etichete: dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelusi, aparitia dintisorilor, creme de dinti, medicament de dinti, calmare durere, dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelusi, aparitia dintisorilor, creme de dinti, medicament de dinti, calmare durere, dureri de dinti, aparitia dintisorilor, primii dinti, dintisori de lapte, dureri bebe, dureri de dinti, Baby Orajel, calmare durere, durere de dinti, stomatolog pentru copii, proteze dentare, bebelus



6 comentarii:

  1. exagerati prea mult in privinta pretului si profitati de aceste probleme legate de evolutia lor si mama natura
    sa va fie rusine

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: Nu ne este rusine deoarece noi platim toate taxele!
    In primul rand faceti si dumneavoastra o socoteala cat costa taxele de transport (doar prin DHL ca altfel nu putem aduce), cat costa vama, cat costa taxele catre Agentia Nationala a Medicamentului si taxele noastre de procesare. Daca credeti ca puteti aduce mai ieftin va rugam pe dumneavoastra sa faceti chestia asta (LEGAL).
    Ceea ce faceti dumneavoastra aici este precum ar face o familie saraca cand se plange ca o zi de spitalizare la orice spital privat costa mult ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu suntem o familie saraca suntem niste oameni de rand care avem doi copii si nu ne putem permite sa cumparam acest produs ,asta nu inseamna ca contestam faptul ca produsul nu e eficient,imi cer scuze daca credeti ca am exagerat
      ,avem si noi banci de platit si probleme ca orice om si e foarte greu sa faci fata la toate problemele care intervin in viata asta un gel normal cum ar fii calgel etc sunt in jur de 10 15 roni pe cand la dumneavoastra e triplu pretu din cauza asta am facut afirmatia de aseara
      cu respect giuli va pup

      Ștergere
    2. Va putem oferi produsul la pretul de 50 lei si asta doar special pentru dumneavoastra! Era mai simplu sa ne comunicati ca ati dorinacest prosdus dar situatia financiara nu va permite sa achizitionati acest produs la pretul oferit de noi. Va asigur ca inmtelegem asta.
      Daca rasfoiti putin site-ul veti putea observa ca am facut multe concursuri (cel putin 7 la numar, scrie in partea dreapta sus) sau chiar am donat produsele noastre catre persoane care aveau nevoie dar nu si-au putut permite.

      Pretul la Calgel reflecta si calitatea lui! Va asteptam sa achizitionati produsul la nou pret special ofertat catre dumneavoastra!!

      Ștergere
    3. multumesc frumos pentru intelegere si imi cer scuze daca vam suparat cu ceva e un gest foarte frumos di partea dumneavoasra ca neati facut un discaunt numai ca momentan ne confrunta cu o situatie mai delicata si nu ne putem achizitiona acest produs ramane sal luam infunctie de cum mai dam si noi de bani ,noi oricum va multumim foarte frumos pentru gest,cuprofund respect giuli

      Ștergere
  3. Copilul meu are4 ani si dintisori din fata sunt deja cariati ce pot s-ai dau de durer(cu panadol am incercat) ce ma sfatuit sunt o mama disperata multumesc

    RăspundețiȘtergere